РЕЗУЛЬТАТИ ДЕНСИТОМЕТРИЧНОГО ДОСЛІДЖЕННЯ У ЖІНОК З РАННЬОЮ МЕНОПАУЗОЮ ТА ПЕРЕДЧАСНОЮ ОВАРІАЛЬНОЮ НЕДОСТАТНІСТЮ - Ахмедова, З.Г.; Хатамзаде, Е.М.; Бабаєва, Г.Г.; Рустамова, К.М. (Світ медицини та біології, 2026)
Було обстежено 50 жінок, розділених на дві групи: з ранньою менопаузою (n=19) та з передчасною оваріальною недостатністю (n=31). До контрольної групи увійшли 20 жінок із збереженою менструальною функцією. Визначали рівень естрадіолу, вітаміну D та іонізованого кальцію, а також проводили ультразвукову денситометрію (показники SOS, BUA, BQI, T- та Z-критерії). Виконано кореляційний аналіз взаємозв’язків між гормонально-метаболічними та денситометричними параметрами. У пацієнток з передчасною оваріальною недостатністю виявлено більш виражені зміни мінеральної щільності кісткової тканини порівняно з жінками з ранньою менопаузою. Рівень естрадіолу мав слабку негативну кореляцію з показниками денситометрії, тоді як іонізований кальцій – позитивний зв’язок із BQI та T-критерієм. Гіпоестрогенія є ключовим фактором зниження мінеральної щільності кісткової тканини у жінок з ранньою менопаузою та передчасною оваріальною недостатністю. Комплексна оцінка гормонального та метаболічного статусу у поєднанні з денситометрією необхідна для раннього виявлення остеопенічних змін та профілактики остеопорозу.
Keywords: рання менопауза; передчасна оваріальна недостатність; естрадіол; вітамін D; кальцій; ультразвукова денситометрія; мінеральна щільність кісток