КОМПЛЕКСНА ОЦІНКА КЛІНІЧНИХ ТА ІМУНОЛОГІЧНИХ ПОКАЗНИКІВ ПРИ ЗАСТОСУВАННІ МОЛЕКУЛИ БІЛАСТИНУ В ЛІКУВАННІ АЛЕРГОДЕРМАТОЗІВ - Васильєва, К.В.; Попова, І.Б.; Ємченко, Я.О.; Іщейкін, К.Є.; Каменєв, В.І.; Кривенко, В.В. (Світ медицини та біології, 2026)
Однією з найбільш актуальних проблем дерматовенерології є проблема алергодерматозів. Останні десятиліття істотно почастішали алергічні захворювання шкіри. Поширеність алергодерматозів, недостатня ефективність запропонованої терапії зумовлюють створення нових препаратів, які безпосередньо чи опосередковано впливають на різні стадії патологічного процесу шляхом впливу на медіаторні системи. Проведено комплексну оцінку клінічних та імунологічних показників при застосуванні молекули біластину в лікуванні алергодерматозів. Терапевтичний ефект на фоні застосування біластину у переважної більшості пацієнтів почав виявлятися в перші 4–5 днів лікування. Після застосування біластину незначний свербіж 3–5 бали зберігався у 16 (19.82 %) пацієнтів, свербіж 0–2 бали у 64 (79 %) відзначався лише періодично, також після застосування препарату біластин практично здоровий сон (0–2 бали) відмітило 76 (93.8 %) пацієнтів і лише 5 – незначне порушення сну (3–5 балів). В результаті комплексного лікування із застосуванням біластину абсолютна та відносна кількість CD4 зменшилися приблизно на 30 %, а кількість CD8 незначно збільшилася, що призвело до нормалізації імунорегуляторного індексу, тобто показників Т-клітинного імунітету. Клінічні спостереження та оцінка імунологічного статусу у хворих з алергодерматозами підтвердили ефективність біластину та дозволили рекомендувати його у комплексній терапії цієї групи дерматозів.
Keywords: алергодерматози; імуноглобулін Е; біластин; Т-клітинний імунітет