ПОРІВНЯЛЬНИЙ АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ НОВИХ ПРОГНОСТИЧНИХ МАРКЕРІВ ПОСЛЯПОЛОГОВИХ ЗАПАЛЬНИХ УСКЛАДНЕНЬ - Гаджиєва, Ф.Р. (Світ медицини та біології, 2026)
Післяпологові запальні ускладнення залишаються значною медико-соціальною проблемою та суттєво впливають на показники захворюваності матерів. Метою даного дослідження була оцінка ефективності спектроскопії комбінаційного розсіювання як прогностичного маркера запальних ускладнень післяпологового періоду у порівнянні з традиційними лабораторними показниками. До дослідження було включено 300 породіль (250 жінок із запальними ускладненнями та 50 як контрольна група). Встановлено достовірну градаційну залежність частоти та інтенсивності спектральних піків від клінічної вираженості запального процесу. Високі значення спектральних показників корелювали з підвищенням рівня С-реактивного білка, прокальцитоніну, ІЛ-6, фібриногену, нейтрофільно-лімфоцитарного співвідношення та швидкості осідання еритроцитів (p
Keywords: післяпологові запальні ускладнення; раман-спектроскопія; прогностичні маркери; С-реактивний білок; прокальцитонін; інтерлейкін-6; нейтрофільно-лімфоцитарне співвідношення; фібриноген; оксидативний стрес; рання діагностика