АНАЛІЗ ЕФЕКТИВНОСТІ ТА БЕЗПЕКИ ЛІКУВАННЯ ВУГРОВОЇ ХВОРОБИ ЗАЛЕЖНО ВІД ДОЗИ СИСТЕМНОГО РЕТИНОЇДУ - Запольський, М.Е.; Дудченко, М.О.; Лебедюк, М.М.; Величко, В.І.; Тимофєєва, Л.М. (Світ медицини та біології, 2026)
Вугрова хвороба є поширеним дерматологічним захворюванням, що суттєво впливає на якість життя молодих людей у період їхньої найбільшої соціальної активності. Метою дослідження було оцінити ефективність і безпечність системної ретиноїдної терапії із застосуванням різних доз ізотретиноїну у пацієнтів із середньотяжкими та тяжкими формами акне, а також визначити частоту рецидивів після завершення лікування. Обстежено 75 пацієнтів віком 16–35 років, розподілених на три групи, які отримували ізотретиноїн у дозах 0,3; 0,5 та 0,8 мг/кг. Підвищення добової дози прискорювало досягнення клінічного ефекту та зменшувало частоту рецидивів, проте супроводжувалося збільшенням кількості побічних реакцій, таких як ретиноїдний ксероз, хейліт, кератит, дерматит, дифузне порідіння волосся. Оптимальне співвідношення ефективності та безпечності відзначено при застосуванні середніх доз ізотретиноїну. Подовження курсу терапії до досягнення цільової кумулятивної дози забезпечувало стійку ремісію з мінімальними ускладненнями. Отримані результати підкреслюють доцільність індивідуального підбору дози ізотретиноїну при лікуванні акне для оптимізації клінічних результатів і покращення якості життя пацієнтів.
Keywords: вугрова хвороба; ізотретиноїн; системні ретиноїди; побічні ефекти; рецидив акне; дозозалежність; кумулятивна доза