ВПЛИВ ІНГІБІТОРІВ НАТРІЙ-ГЛЮКОЗНОГО КО-ТРАНСПОРТЕРА 2 ТИПУ НА ЕНДОТЕЛІАЛЬНУ ДИСФУНКЦІЮ У ПАЦІЄНТІВ З МЕМБРАНОЗНОЮ НЕФРОПАТІЄЮ - Ісмаїлова, Ш.Г.; Мамедзаде, А.Ю.; Мусаєва, Т.М.; Мамедова, В.С.; Аліханова, І.Ч.; Мурадова, С.Р.; Гулієва, Р.Н. (Світ медицини та біології, 2026)
Метою дослідження було оцінити, чи покращує додавання інгібіторів натрій-глюкозного котранспортера 2-го типу до стандартної терапії ендотеліальну дисфункцію у дорослих з ідіопатичною мембранозною нефропатією. У цьому проспективному обсерваційному дослідженні 42 пацієнти з позитивним результатом на антитіла до рецептора фосфоліпази А2 спостерігалися протягом 6 місяців і порівнювалися за статусом лікування (інгібітор натрій-глюкозного котранспортера 2-го типу + стандартна терапія проти стандартної терапії окремо). Функція ендотелію (ендотелій-залежна та ендотелій-незалежна вазодилатація) та біомаркери (ендотелін-1, міжклітинна молекула адгезії-1, високочутливий С-реактивний білок) оцінювалися разом із співвідношенням альбуміну до креатиніну в сечі. Додаткова терапія інгібіторами натрій-глюкозного котранспортера 2-го типу супроводжувалася значним поліпшенням ендотелій-залежної вазодилатації (p=0,032), значним зниженням альбумінурії (p
Keywords: мембранна нефропатія; інгібітори натрій-глюкозного котранспортера 2-го типу; ендотеліальна дисфункція; ендотелій-залежна вазодилатація; ендотеліну-1; міжклітинна молекула адгезії-1; альбумінурія