ЗМІНИ ЦИТОКІНІВ ПІСЛЯ ДОДАТКОВОГО ЗАСТОСУВАННЯ ЕПІГАЛОКАТЕХІН-3-ГАЛАТУ АБО КУРКУМІНУ ПРИ ПАРОДОНТИТІ - Лазарєва, К.А.; Скрипников, П.М.; Шинкевич, В.І.; Коломієць, С.В.; Кайдашев, І.П. (Світ медицини та біології, 2026)
У цьому клінічному дослідженні, яке тривало шість місяців, оцінювалися зміни періодонтальних показників та рівнів тканинних цитокінів TNF-α, IL-1β, IL-6 і TGF-β у пацієнтів із пародонтитом після додаткового застосування епігалокатехін-3-галату або куркуміну разом із професійним зняттям зубних відкладень. Рівні цитокінів визначали методом ELISA. Додаткове застосування епігалокатехін-3-галату або куркуміну зменшувало кількість середніх і глибоких періодонтальних кишень та індекс кровоточивості при пробі, причому куркумін також забезпечував зменшення клінічної втрати прикріплення у вигляді пропорції порогових значень ≥3/≥4 мм порівняно з лише періодонтальним лікуванням. Рівень IL-10 у біоптатах ясен підвищувався, тоді як рівень TGF-β1 значно знижувався під впливом обох нутрицевтиків, що свідчить про зв’язок між додатковим прийомом поліфенолів та імуномодуляцією. Ці результати свідчать, що цілеспрямована модуляція прозапальних та протизапальних цитокінів сприяє стабільним клінічним покращенням і підкреслюють потенціал епігалокатехін-3-галату та куркуміну як додаткових засобів у терапії періодонтиту, при цьому зміни цитокінів узгоджуються з клінічним відновленням і зберігаються після завершення лікування.
Keywords: куркумін; епігалокатехін-3-галат; інтерлейкін-1β; інтерлейкін-6; терапія періодонтиту; трансформуючий фактор росту-β; фактор некрозу пухлини-α