ВПЛИВ ВАРІАНТІВ ГЕНІВ VDR (RS731236) ТА NOS3 (RS1143634) НА ПОКАЗНИКИ КАРДІОМЕТАБОЛІЧНОГО ПРОФІЛЮ У НОВОНАРОДЖЕНИХ - Похилько, В.І.; Чернявська, Ю.І.; Яковенко, О.В.; Давиденко, А.В.; Россоха, З.І. (Світ медицини та біології, 2026)
Дослідження генетичних факторів, що впливають на розвиток гіпоксично-ішемічних уражень у новонароджених, є актуальним напрямком сучасної неонатології. У роботі проаналізовано асоціації варіантів генів NOS3 та VDR з клінічними та кардіогемодинамічними показниками у новонароджених, з урахуванням стану здоров’я матерів. При багатофакторному регресійному аналізі встановлено, що генотип CC VDR асоціювався зі зниженням артеріального тиску (β=−8,17; p=0,016). Найбільш значущим предиктором рівня артеріального тиску був pH венозної крові (ВШ=0,61, p=0,004). Генотип TT гена NOS3 асоціювався зі значним підвищенням ризику гіпотензії у новонароджених з ГІУ ЦНС (ВШ=11,7; p=0,043), Виявлені тенденції до змін показників серцевої функції та судинного тонусу свідчать про генетичну детермінованість у формуванні індивідуальної реакції на гіпоксію. Отримані результати розширюють уявлення про патогенез неонатальних порушень та можуть бути використані для стратифікації ризику і персоналізації лікування.
Keywords: VDR; NOS3; новонароджені; кардіометаболічний профіль; гіпоксично-ішемічне ураження центральної нервової системи; варіанти генів; артеріальний тиск