КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ РІЗНИХ ЕТІОПАТОГЕНЕТИЧНИХ ВАРІАНТІВ ХРОНІЧНОГО НАЗОФАРИНГІТУ - Пухлік, С.М.; Запорожченко, П.О.; Шнайдер, С.А. (Світ медицини та біології, 2026)
Дослідження було присвячене оцінці клінічних проявів різних етіопатогенетичних варіантів хронічного назофарингіту у дітей залежно від переважаючих факторів, що провокують загострення, при різних супутніх захворюваннях назофарингеальної зони. Усього 214 дітей з підтвердженим хронічним ринофарингітом було розділено на три групи: 62 з ізольованим хронічним ринофарингітом, 41 з хронічним ринофарингітом, асоційованим з гіпертрофією глоткових мигдаликів, та 111 з хронічним ринофарингітом, асоційованим з алергічним ринітом. До контрольної групи увійшли 35 дітей з рецидивуючими респіраторними інфекціями та повним одужанням між епізодами. Було проведено ретроспективну та проспективну оцінку, клінічне обстеження, відеоендоскопічне отоларингологічне дослідження, алергологічне тестування, цитологічний аналіз та мікробіологічне дослідження слизу носоглотки. У дітей з ізольованим хронічним ринофарингітом найчастіше спостерігалися часті гострі вірусні риносинусити, за якими слідувала тривала бактеріальна активація; у дітей з гіпертрофією глоткових мигдаликів у обох періодах захворювання переважали бактерії; а у дітей з алергічним ринітом спостерігалися вірусно-алергічні загострення з алергічно-бактеріальною персистенцією між загостреннями.
Keywords: хронічний назофарингіт; риносинусит; рецидивуючі респіраторні інфекції; мікробіом; дисбіоз; алергічний риніт; гіпертрофія глоткового мигдалика; імунологічний статус