МУЛЬТИМОДАЛЬНИЙ ПІДХІД ДО ДІАГНОСТИКИ КІСТКОВИХ МЕТАСТАЗІВ З ВИКОРИСТАННЯМ КОМП’ЮТЕРНОЇ ТОМОГРАФІЇ, ПОЗИТРОННО-ЕМІСІЙНОЇ ТОМОГРАФІЇ З КОМП’ЮТЕРНОЮ ТОМОГРАФІЄЮ ТА ОСТЕОСЦИНТИГРАФІЇ - Салаєва, Л.А. (Світ медицини та біології, 2026)
Метою даного дослідження був порівняльний аналіз результатів комп’ютерної томографії, позитронно-емісійної томографії в поєднанні з комп’ютерною томографією та остеосцинтиграфії в діагностиці метастазів у кістках. Вивчено діагностичну цінність та достовірність цих методів у онкологічних хворих. Результати показали, що позитронно-емісійна томографія в поєднанні з комп'ютерною томографією демонструє вищу діагностичну точність у виявленні метастазів у кістках і дозволяє отримати додаткову інформацію у разі розбіжності результатів. Хоча комп’ютерна томографія корисна для морфологічної оцінки, у деяких випадках її чутливість у виявленні метастазів може бути нижчою. Остеоцинтиграфія, хоча й підходить для широкого скринінгу, може давати неспецифічні результати. На підставі отриманих результатів було запропоновано практичні рекомендації щодо діагностичних висновків.
Keywords: метастази в кістках; позитронно-емісійна томографія у поєднанні з комп'ютерною томографією; комп’ютерна томографія; остеоцинтиграфія; діагностична конкордантність; рентгенологічне дослідження; SUV max