ГЕНОТИПУВАННЯ ПОЛІМОРФІЗМУ ГЕНІВ FN1 І VWF У ПРОГНОЗУВАННІ, ПРОФІЛАКТИЦІ І ЛІКУВАННІ СПАЙКОВОЇ ХВОРОБИ ОЧЕРЕВИНИ - Телемуха, С.Б.; Пиптюк, О.В. (Світ медицини та біології, 2026)
Спайкова хвороба очеревини є однією зі складних та невирішених проблем хірургії. Поліморфізм генів FN1 та VWF був виявлений цитогенетичним методом шляхом культивування лейкоцитів периферичної крові та технології приготування хромосомних препаратів диференціальними методами фарбування хромосом, і за наявності поліморфізмів генів FN1 та VWF прогнозувався розвиток спайкової хвороби. 45 пацієнтів були класифіковані на 3 групи: 15 осіб, яким було проведено планове хірургічне втручання з приводу післяопераційних вентральних гриж; 15 осіб, яким було проведено термінову операцію з приводу гострої спайкової кишкової непрохідності; 15 осіб, яким не було проведено операцію на органах черевної порожнини. Аналіз результатів дослідження генетичних факторів у пацієнтів з різним ступенем тяжкості та поширеності перитонеальної спайкової хвороби у пацієнтів з гострою спайковою кишковою непрохідністю вказує на наявність зв'язку між вираженим поліморфізмом генів FN1 та VWF та тяжкістю прояву синдрому спайкової хвороби. За наявності хромосомних аберацій спостерігаються відповідні біохімічні порушення.
Keywords: спайкова хвороба очеревини; гостра спайкова кишкова непрохідність; поліморфізм генів FN1 та VWF