АНАЛІЗ КЛІНІЧНИХ ПРОЯВІВ У ХВОРИХ З КИШКОВИМИ НЕМАТОДОЗАМИ - Халафлі, Х.Н.; Тагієва, Ф.Ш.; Рагімов, Ж.А.; Ахмедзаде, Л.А.; Шихалієва, А.В.; Гусейнова, З.Н. (Світ медицини та біології, 2026)
У цьому дослідженні оцінювалися клінічні та епідеміологічні особливості кишкових нематодних інфекцій в Азербайджані у період з 2022 по 2024 рік. Профілактичні просвітницькі заходи та паразитологічні обстеження були проведені серед 2800 осіб, з динамічною лабораторною оцінкою до та після дегельмінтизації у 168 інфікованих пацієнтів віком від 1 до 65 років. Контрольна група включала 65 здорових осіб. Показники інфікування варіювалися від 7,7 % до 26,5 %, при цьому найпоширенішими були аскариоз, ентеробіоз та гіменолепіаз. Найвищі показники інфікування спостерігалися у дітей, особливо серед дівчаток віком 12–15 років та хлопчиків віком 8–11 років. Клінічні прояви характеризувалися шлунково-кишковою дисфункцією, загальною слабкістю, алергічними шкірними реакціями та анемією. Результати демонструють високу поширеність та значний клінічний вплив кишкових гельмінтозних інфекцій в Азербайджані, особливо у педіатричній популяції, що підкреслює необхідність покращення профілактики, діагностики та санітарно-епідеміологічного контролю.
Keywords: кишкові паразитарні захворювання; етіологія; поширеність; паразитарні інфекції людини; гельмінтози