HE4, CA-125, ІНДЕКС ROMA ТА ЕКСПРЕСІЯ ПУХЛИННИХ РЕЦЕПТОРІВ У ПОСТМЕНОПАУЗАЛЬНИХ ПАЦІЄНТОК ІЗ РАКОМ ЯЄЧНИКІВ ТА ШИЙКИ МАТКИ - Халілова, В.З.; Сафарова, І.А.; Ахмедзаде, Н.Б.; Халілов, С.З.; Джафарова, Г.А. (Світ медицини та біології, 2026)
Рак яєчників та шийки матки є одними з найбільш поширених гінекологічних злоякісних новоутворень у постменопаузальних жінок, і надійні біомаркери мають вирішальне значення для точної діагностики та стратифікації ризику. Метою цього дослідження було оцінити клінічне значення сироваткових рівнів HE4 та CA-125, індексу ROMA та експресії пухлинних рецепторів (ER, PR, HER2, Ki-67) у постменопаузальних пацієнток із раком яєчників та шийки матки. Загалом було включено 45 постменопаузальних пацієнток із раком яєчників (Me=58,4 роки) та 38 постменопаузальних пацієнток із раком шийки матки (Me=59,3 роки), які проходили обстеження та лікування в Онкологічній клініці Азербайджанського медичного університету. Сироваткові рівні HE4 та CA-125 визначали за допомогою повністю автоматизованого аналізатора Integra 411. Статус пухлинних рецепторів (ER, PR, HER2, Ki-67) оцінювали методом імуногістохімії. Для пацієнток із раком яєчників розраховували індекс ROMA. Було виявлено підвищення рівнів HE4 та CA-125 у пацієнток як із раком яєчників, так і з раком шийки матки. У пацієнток із раком яєчників циркулюючі пухлинні біомаркери значно підвищувалися з прогресуванням пухлини. HE4 продемонстрував сильну позитивну кореляцію з CA-125 та індексом ROMA, що свідчить про тісний зв’язок цих біомаркерів у злоякісних пухлинах яєчників. Крім того, HE4 показав помірні кореляції з експресією пухлинних рецепторів, включно з ER, PR, HER2 та маркером проліферації Ki-67, що свідчить про взаємозв’язок між рівнями біомаркерів і біологічною активністю пухлини. У пацієнток із раком шийки матки HE4 та CA-125 також демонстрували помірні кореляції з експресією рецепторів та Ki-67, відображаючи схожий патерн взаємозв’язку між циркулюючими біомаркерами та характеристиками пухлини. Загалом, індекс ROMA ефективно диференціював пацієнток із високим ризиком раку яєчників від груп із нижчим ризиком та показав сильну асоціацію з рівнями HE4. Інтегрований аналіз HE4, CA-125, індексу ROMA та експресії рецепторів може покращити раннє виявлення, оцінку ризику та індивідуалізоване лікування постменопаузальних пацієнток із раком яєчників та шийки матки.
Keywords: рак яєчників; рак шийки матки; білок епідидимісу людини 4; раковий антиген 125; індекс ROMA; естрогеновий рецептор; прогестероновий рецептор; рецептор епідермального фактора росту людини 2; індекс проліферації Ki-67