ЗМІНИ АЛЬВЕОЛЯРНОЇ КІСТКИ НА РАННІХ СТАДІЯХ ХРОНІЧНОГО ЗАХВОРЮВАННЯ НИРОК ІЗ ХРОНІЧНИМ ГЕНЕРАЛІЗОВАНИМ ПЕРІОДОНТИТОМ - Юсубова, Ш.Р.; Алієва, Е.Р.; Мамедова, Ш.А.; Архмамедова, Г.М.; Байрамов, Г.Р.; Гасанова, В.А. (Світ медицини та біології, 2026)
З метою дослідження денситометричних характеристик нижньої щелепи у пацієнтів із хронічною хворобою нирок та хронічним генералізованим періодонтитом, було обстежено 110 пацієнтів. Пацієнтам було проведено двоенергетичну рентгенівську денситометрію. Вертикальні значення щільності показали значну варіацію, коливаючись від 94,3 до 123 умовних одиниць. Щільність кістки вздовж альвеолярної горизонтальної лінії (у напрямку вогнища руйнування) становила 71,6±5,12 умовних одиниць, а вздовж середньої горизонтальної лінії – від 72 до 103,8 умовних одиниць. У пацієнтів зі змішаною формою руйнування було виявлено, що у випадку злегкою формою хронічного генералізованого періодонтиту горизонтальний розмір альвеолярного гребеня становив 83,5±3,54 умовних одиниць, у пацієнтів із помірною формою хронічного генералізованого періодонтиту – 71,6±2,55 умовних одиниць. Результати вертикального вимірювання варіювалися від 39,1 до 117,3 умовних одиниць. Таким чином, у пацієнтів із хронічною хворобою нирок та хронічним генералізованим періодонтитом спостерігаються значні зміни мінеральної щільності альвеолярної кістки, які корелюють із тяжкістю періодонтального руйнування.
Keywords: хронічна хвороба нирок; хронічний генералізований періодонтит; остеопороз