МІКРОСКОПІЧНІ ТА МОРФОМЕТРИЧНІ ЗМІНИ В МІКРОСУДИНАХ ЛЕГЕНЬ ЛАБОРАТОРНИХ ЩУРІВ ЧЕРЕЗ ТРИ ГОДИНИ ПІСЛЯ ВВЕДЕННЯ ОТРУТИ СКОРПІОНУ LEIURUS MACROCTENUS - Гунас, В.І. (Світ медицини та біології, 2026)
Через три години після введення отрути скорпіона Leiurus macroctenus у легенях лабораторних щурів формуються виражені структурні та функціональні порушення мікроциркуляторного русла. Серед мікроскопічних змін на перший план виходить виражене повнокрів’я судин дрібного калібру у поєднанні з їх звуженням, зумовленим набряком як їх оболонок так і стромального компоненту легені. Окрім цього виявлено виражену запальну реакцію, що характеризується масивною міграцією лейкоцитів із переважанням сегментоядерних нейтрофілів та активацією базофілів у периваскулярному просторі. Порушення цілісності судинної стінки супроводжується різноманітними мікроскопічними змінами, зокрема, її дезорганізацією, розшаруванням та розвитком периваскулярного набряку. У тканині легені в більшості полях зору спостерігаються вогнища з формуванням крововиливів та фібринових тромбів у судинах дрібного калібру. Морфометричний аналіз підтверджує виявлене достовірне зменшення внутрішнього діаметра артеріол, капілярів і венул (р=0.004, р=0.007 та р=0.0002 відповідно) порівняно з контролем. Сукупність виявлених мікроскопічних змін свідчить про розвиток гострих запально-тромбогеморагічних порушень з боку циркуляції крові у дрібних судинах легень у відповідь на токсичну дію отрути скорпіона Leiurus macroctenus.
Keywords: мікросудини легень лабораторних щурів; вплив отрути скорпіона Leiurus macroctenus; морфологічні та морфометричні зміни