ЛІОФІЛІЗОВАНИЙ ЛЕЙКОКОНЦЕНТРАТ КОРДОВОЇ КРОВІ ЛЮДИНИ ЯК ДРАЙВЕР РІВНЯ ЕКСПРЕСІЇ БІЛКА HSP70 І ФОРМУВАННЯ ТОЛЕРОГЕННИХ ДЕНДРИТНИХ КЛІТИН - Дубрава, Т.Г.; Луценко, О.Д.; Сокіл, Л.В.; Чернишенко, Л.Г.; Гольцев, А.М. (Світ медицини та біології, 2026)
Провідну роль у регуляції імунної відповіді, зокрема у формуванні імунної толерантності, відіграють дендритні клітини. Білок теплового шоку Hsp70 відомий своїми імуномодулюючими властивостями. До теперішнього часу його участь у формуванні толерогенного фенотипу і функції дендритних клітин залишається недостатньо вивченою. Проаналізовано вплив ліофілізованого лейкоконцентрату кордової крові людини на експресію білка Hsp70 в дендритних клітинах та пов’язані з цим зміни їх функціонального стану. Встановлена дозозалежна здатність ліофілізованого лейкоконцентрату кордової крові на експресію білка Hsp70 в дендритних клітинах, отриманих з мононуклеарів кісткового мозку мишей, що свідчить про його регуляторний потенціал. Показано, що під впливом ліофілізованого лейкоконцентрату кордової крові в дендритних клітинах підвищується експресія Hsp70 білка, що визначає їх толерогенну функцію за збільшенням продукції протизапального цитокіну IЛ-10. Отримані результати акцентують увагу відносно ключової ролі білка Hsp70 в індукції імунної толерантності, а також відкривають перспективи використання ліофілізованого лейкоконцентрату кордової крові у терапії патологій аутоімунного генезу.
Keywords: толерогенні дендритні клітини; ліофілізований лейкоконцентрат кордової крові; білок Hsp70; ІЛ-10