ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНЕ ДОСЛІДЖЕННЯ ЕМБРІО- ТА КАРДІОПРОТЕКТОРНОЇ РОЛІ СУКЦИНАТУ ЦИНКУ ВІДНОСНО ТОКСИЧНОСТІ ХЛОРИДУ КАДМІЮ - Шаторна, В.Ф.; Святенко, Т.В.; Ломига, Л.Л. (Світ медицини та біології, 2026)
Серцево-судинні захворювання залишаються лідерами причин смертності в усьому світі та в Україні. Актуальним напрямком сучасних морфологічних досліджень є визначення змін, що виникають in vivo під впливом сполук кадмію на процеси запліднення, ембріогенез та формування і розвиток серця. Метою експерименту було визначення змін морфогенезу серця та основних показників ембріогенезу за умов хронічного щоденного впливу хлориду кадмію при ізольованому введенні та в комбінації з сукцинатом цинку. Отримані дані продемонстрували складний, залежний від тривалості надходження та дози характер взаємодії хлориду кадмію з есенціальним мікроелементом сукцинатом цинку. У тканинах серця дорослих самиць та у ембріонах щурів знижувався рівень накопичення кадмію при комбінованому надходженні досліджуваних речовин. Також одночасне надходження сукцинату цинку з хлоридом кадмію достовірно знижувало ефекти ембріо- та кардіотоксичності кадмію, що дозволяє розглядати сукцинат цинку як потенціальний протектор або біоантагоніст токсичним властивостям хлориду кадмію в досліджуванних дозах та способі введення в експерименті на щурах.
Keywords: щури; серце; ембріон; кардіотоксичність; кадмій; цинк; сукцинати; експеримент