ФАКТОРИ РИЗИКУ РОЗВИТКУ КРИТИЧНИХ СТАНІВ У НОВОНАРОДЖЕНИХ - Гасимова, Є.А. (Світ медицини та біології, 2026)
Протягом останніх десятиліть зниження неонатальної смертності залишається пріоритетним завданням для глобальних систем охорони здоров’я. Сучасні досягнення в неонатології, зокрема створення перинатальних центрів та вдосконалення інтенсивної терапії, сприяли зниженню смертності. Проте ускладнення та довгострокові наслідки серед тих, хто вижив, залишаються серйозною проблемою. У цьому огляді аналізується сучасна література щодо факторів ризику розвитку критичних станів у новонароджених, включаючи передчасні пологи, гіпоксію, інфекційні процеси та вроджені аномалії. Також розглядається, як початкова стабілізація та реанімація у пологовому залі впливають на частоту та наслідки критичних станів, зазначаючи, що поліорганна недостатність, спричинена гіпоксією та системним запаленням, є основним механізмом. Численні дослідження показують, що профілактика та раннє виявлення гіпоксії, вроджених аномалій та інфекцій істотно покращують результати, особливо для недоношених дітей, знижуючи як неонатальну смертність, так і ранню інвалідність. Подальші дослідження, спрямовані на уточнення стратифікації ризику критичних станів у новонароджених, мають важливе значення для поліпшення якості життя новонароджених.
Keywords: новонароджені; неонатальна смертність; фактори ризику; критичні стани; недоношені діти