ПРЕДЕТЕРМІНАНТИ ПСИХО-НЕВРОТИЧНИХ РОЗЛАДІВ З ПОЗИЦІЙ КЛІНІЧНОЇ ПАТОФІЗІОЛОГІЇ ТА ДИФЕРЕНЦІАЛЬНОЇ ПСИХОФІЗІОЛОГІЇ - Дегтяренко-Мельник, Т.В.; Вастьянов, Р.С. (Світ медицини та біології, 2026)
Метою дослідження було з’ясування провідних предетермінант розвитку психоневротичних розладів з позицій клінічної патофізіології та диференціальної психофізіології. Систематичний аналіз досліджень з 2020 по 2025 роки, взятих з медичних баз даних PubMed, Google Scholar, Web of Science and SCOPUS, висвітлює основні чотири предетермінанти високого ризику розвитку психо-невротичних розладів – особистісні особливості індивіда (преморбідні своєрідні риси характеру), генетичну детермінацію основних властивостей нервової системи, середовищні фактори та дизрегуляцію нервової, ендокринної та імунної систем. Автори акцентують увагу на необхідності системного та інтегративного підходу для визначення міжіндивідуальної варіативності психологічних ознак з позицій клінічної патофізіології, психогенетики та диференціальної психофізіології. Автори висловлюють, що донозологічна діагностика пограничних психічних станів та визначення ступеня ризику можливого переходу психоневротичних розладів у неврози повинні базуватися на врахуванні детермінант таких розладів, що є перспективним профілактичним напрямком для збереження здоров'я широких верств населення України.
Keywords: психоневротичні розлади; предетермінанти; дизрегуляторна патологія; клінічна патофізіологія; диференціальна психофізіологія