ХВОРОБА, АСОЦІЙОВАНА З АНТИТІЛАМИ ДО ГЛОМЕРУЛЯРНОЇ БАЗАЛЬНОЇ МЕМБРАНИ: СУЧАСНІ УЯВЛЕННЯ ПРО ЕТІОПАТОҐЕНЕЗ, КЛІНІЧНІ ПРОЯВИ, ДІАГНОСТИКУ І ТЕРАПЕВТИЧНІ СТРАТЕГІЇ - Талаш, В.В.; Талаш, Р.В.; Кострікова, Ю.А.; Пустовойт, Г.Л.; Власова, О.В.; Ярмола, Т.І. (Світ медицини та біології, 2026)
Метою дослідження було проведення бібліометричного аналізу світового каталогу наукової літератури, індексованої у провідних наукометричних базах даних із метою виявлення хронологічної динаміки виявлення хвороби, асоційованої з антитілами до гломерулярної базальної мембрани, аналізу даних щодо її етіопатоґенезу, клінічних проявів, сучасних принципів діагностики та лікувальної тактики. Пошук літературних джерел здійснювався шляхом спеціалізованого пошукового запиту, що поєднував терміни, повʼязані з геморагічним легенево-нирковим синдромом на тлі хвороби, асоційованої з антитілами до гломерулярної базальної мембрани (синдрому Гудпасчера). За допомогою кількісно-структурно-аналітичного методу було проаналізовано рік публікації, тип документа, галузева приналежність, географічний та інституційний розподіл. Результати аналізу показали, що найпоширенішими були оригінальні клінічні дослідження та систематичні огляди, що структура відображає переважання емпіричних досліджень при вивченні хвороби, асоційованої з антитілами до гломерулярної базальної мембрани, підкреслює високий рівень клінічної значущості, актуальності та достовірність інформації. Недостатність інформації про цю життєзагрожуючу патологію, неоднозначність її епідеміології, рідкісність задокументованих випадків хвороби, асоційованої з антитілами до гломерулярної базальної мембрани, недостатнє розуміння аутоімунних реакцій, варіабельність її клінічних проявів, зростання інтересу до цієї проблеми, внаслідок збільшення захворюваності, особливо – після перенесеної коронавірусної хвороби, визначають актуальність дослідження.
Keywords: хвороба; асоційована з антитілами до гломерулярної базальної мембрани; синдром Гудпасчера; геморагічний легенево-нирковий синдром; антитіла до базальної мембрани клубочка; антитіла до базальної мембрани альвеол