ВИПАДОК ВОГНЕПАЛЬНОГО КУЛЬОВОГО НАСКРІЗНОГО ПОРАНЕННЯ ГЛОТКИ - Хорошун, Е.М.; Панасенко, С.І.; Макаров, В.В.; Негодуйко, В.В.; Тертишний, С.В.; Чернобіль, Б.М.; Кербаж, Н.Р. (Світ медицини та біології, 2026)
Метою дослідження була демонстрація особливостей менеджменту ізольованого вогнепального кульового наскрізного поранення шиї з ушкодженням глотки, дефектом бокових стінок глотки та надгортанника. Клінічний випадок стосується пацієнта С., 48 років, який отримав вогнепальне поранення в бронежилеті та шоломі під час стрілкового бою. Знаходився на позиції протягом 7 діб після поранення, під час яких надавалася лише домедична допомога. На сьому добу доставлений до медичного тимчасового формування, де було проведено обробку рани. Через 2 год доставлений до Військово-медичного клінічного центру Північного регіону. Встановлено ізольоване вогнепальне кульове наскрізне поранення ІІ зони шиї з проникаюче у глотку, дефектами бокових стінок глотки, ушкодженням надгортанника; дефектом м`яких тканин шиї. Виконана операція: вторинна хірургічна обробка ран шиї, гастростомія за Вітцелем. На другу добу після надходження пацієнт був переведений на наступний рівень надання медичної допомоги. Виконано було трахеостомію, вторинну хірургічну обробку ран передньої поверхні шиї, некректомію, ревізію гортані, тампонаду рото-гортаноглотки. На шиї було виконано оперативне втручання в обсязі: мінілапаротомія, гастростомія по Вітцелю для харчування пораненого. На другу добу після надходження пацієнт був переведений на наступний рівень надання медичної допомоги. Клінічний випадок демонструє вкрай рідкісне вогнепальне поранення ІІ зони шиї з практично повною руйнацією глотки. Якісне проведення домедичної допомоги протягом 7 діб в тактичних умовах розвиток ранової інфекції, аспірації та асфіксії. Автори висловлюють стосовно адекватності та своєчасності хірургічної тактики на третьому рівні надання медичної допомоги задля збереження власних тканин для подальшої пластики та операцій, що запобігають розвиткові тяжких ускладнень.
Keywords: вогнепальне поранення шиї; вогнепальне поранення глотки; діагностика; хірургічне лікування вогнепальних ран шиї