EnglishУкраїнська
  • Main
  • Useful links
  • Information for Contributors
  • About
  • Editorial board

  • Article
    Sorokin B.V., Kostenko V.O.

    EFFECT OF PECTIN AND PECTIN-CONTAINING PRODUCTS ON THE FUNCTIONAL AND METABOLIC CHANGES OF BONE TISSUE UNDER MODELED OSTEOPOROSIS AND CHRONIC SODIUM NITRATE INTOXICATION


    About the author: Sorokin B.V., Kostenko V.O.
    Heading EXPERIMENTAL MEDICINE
    Type of article Scentific article
    Annotation The experiment which involved 20 Wistar white rats weighed 180-230 g was aimed to study the effect of pectin and pectin-containing products on the functional and metabolic changes in bone tissue of different skeletal areas (tibia, vertebrae) in modeled osteoporosis and excess production of sodium nitrate induced exogenously (model of chronic sodium nitrate intoxication). It has been found out the introduction of apple pectin under these conditions limits collagenolysis (in tissues of tibia and vertebrae) and proteoglycans depolymerization (in tissues of tibia), increases the density and strength of the tibia. Adding of pectin-containing oatmeal flour to the rats’ diet limits collagenolysis and proteoglycans depolymerization in the tibial tissue, increases their strength properties, but does not significantly affect the functional and metabolic characteristics of the vertebrae.
    Tags modeled osteoporosis, chronic sodium nitrate intoxication, nitric oxide, pectin, bone tissue
    Bibliography
    • Батура І.О. Морфологічні характеристики остеонних конструкцій в умовах високих концентрацій глюкокортикоїдів в організмі експериментальних тварин / І.О. Батура // Українськ. морфол. альм. – 2005. – №1. – С. 107.
    • Гжегоцький М.Р. Стан адаптаційних реакцій у процесі корекції негативного впливу стрес-факторів хімічної природи / М.Р. Гжегоцький, Ю.В. Федоренко // Фізіол. журн. – 2006. – Т. 52, №5. – С. 47-54.
    • Должкова К.П. Вплив пригнічення та індукції NO-синтаз на біохімічний склад кісткової тканини нижньої щелепи при відтворенні її перелому на тлі хронічної інтоксикації нітратом натрію / К.П. Должкова, В.О. Костенко // Проблеми екології та медицини – 2010.– Т. 14, № 1–2.– С. 35–38.
    • Костенко В.О. Механізми ауторегуляції утворення оксиду азоту в організмі ссавців та їх порушення при розвитку патологічних процесів / В.О.Костенко, Н.В. Соловйова, О.А. Левченко [та ін.] // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісн. Української мед. стоматол. академії. – 2011. – Т.11, №3. – C. 150-154.
    • Леонтьев В.К. Методы определения белковосвязанных углеводов в минерализованных тканях / В.К. Леонтьев, А.Н. Гайдамака // Лаб. дело. – 1975. – № 5. – С. 35–38.
    • Пикалюк В.С. Методичні аспекти дослідження скелету людини і тварин / В.С. Пикалюк // – Сімферополь, 2007. – 272 с.
    • Ступаков Г.П. Костная система и невесомость / Г.П. Ступаков, А.И. Воложин // – М.: Наука, 1989. – 184 с.
    • Стасюк О.А. Вплив пектину та пектиновмісних продуктів на окиснювальні процеси у тканинах слинних залоз білих щурів за умов спільного надлишкового надходження нітрату та фториду натрію / О.А. Стасюк, В.О.Костенко // Загальна патологія та патологічна фізіологія. – 2012. – №4.
    • Сорокін Б.В. Зміни компонентів органічного матриксу кісткової тканини щурів при відтворенні експериментального остеопорозу за умов хронічної інтоксикації нітратом натрію / Б.В. Сорокін, В.О.Костенко // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісн. Української мед. стоматол. академії. - 2013. – Т.13, №2. – C. 220-224.
    • Тетянец С.С. Метод определения свободного оксипролина в сыворотке крови / С.С. Тетянец //Лабор. дело-1985. - №1.– С. 61-62.
    • Чоні І.В. Профілактичний вплив біологічно активних компонентів соусів на емульсійній основі (пектину, борошна з пшеничної, перлової та вівсяної круп) при хронічній нітратній інтоксикації / І.В. Чоні, В.П. Лисак, В.О. Костенко // Актуальні проблеми сучасної медицини: Вісн. Української мед. стоматол. академії. – 2004. – Т.4, №2. – C.28-30.
    • Шараев П.Н. Метод определения гликозаминогликанов в биологических жидкостях / П.Н. Шараев // Лаб. дело. – 1987. – № 5. – С. 530–532.
    • Lundberg J.O. Nitrate and nitrite in biology, nutrition and therapeutics / J.O. Lundberg, M.T. Gladwin, S. Shiva [et al.] // Nature chem biol. – 2009. – V. 5, № 12. – P. 865-869.
    • Marounek M. Effect of pectin and amidated pectin on cholesterol homeostasis and cecal metabolism in rats fed a high cholesterol diet / M. Marounek, Z. Volek, A. Synytsya [et al.] // Physiol. Res. – 2007. – Vol. 56. – P. 433-442.
    • Pirman T. Effects of dietary pectin on protein digestion and metabolism in growing rats / T. Pirman, P. Patureau-Mirand, A. Orešnik [et al.] // Acta agricult. Sloven. – 2009. – Vol.94, №2. – P. 111-119.
    Publication of the article «World of Medicine and Biology» №4(41) 1 part 2013 year, 086-089 pages, index UDK 616.71–007.234–092.9 : 615.916’175