English Українська
  • Головна
  • Корисні посилання
  • Про журнал
  • Авторам
  • Редакційна колегія

  • Стаття
    О. Б. Гайошко

    МІКРОБІОЛОГІЧНА АКТИВНІСТЬ РІДКОЇ ФАРМАКОПЕЙНОЇ ФОРМИ ЯБЛУЧНОГО ПЕКТИНУ ПРИ РОЗРОБЦІ ОПОЛІСКУВАЧІВ ДЛЯ ПОРОЖНИНИ РОТА В ДОСЛІДАХ IN VITRO


    Про автора: О. Б. Гайошко
    Рубрика КЛІНІЧНА МЕДИЦИНА
    Тип статті Наукова стаття
    Анотація Інноваційні технології для покращення умов загоювання ран при операціях видалення зубів базуються на сучасному підході до курації хворих при видаленні зубів. При розробці інновацій було враховано три види груп факторів впливу при загоюванні ран: І група – загальні; ІІ група – місцеві; ІІІ група – технології лікування після операційних ран. Їх об’єднання відбулося за рахунок доцільних заходів та засобів на пектиновій основі. Пектин був використаний як місцево для формоутворення стоматологічної пов'язки, так і для застосування в середину, а також в основі гігієнічно-профілактичного засобу. Також постала доцільність розробки рідкого водного засобу на основі пектинів у вигляді ополіскувала для порожнини рота, що не мав антибіотиків і запобігав утворенню мікробних колоній та осіданню планктону.
    Ключові слова пектин, ополіскував для порожнини рота, мікробна флора, лунка зуба, планктон
    Список цитованої літератури
    • Valyshev A. V. Antimikrobnaya aktivnost pektinov i ih proizvodnyih / A.V. Valyishev // Byull. Orenburgskogo NTs, Utro RAN.-2013.-No.3.- S. 6-10.
    • Gayoshko E. Innovatsionnyie tehnologii dlya usloviy zazhivleniya ran pri operatsiyah udaleniya zubov. / E. Gayoshko // 113-aya– Velikobritaniya, London, 19-25 noyabrya - 2015g.– S. 55-57.
    • Gayoshko O. B. Vikoristannya pektinvmisnih rechovin dlya profilaktiki alveolitu u patsientiv, yaki piddavalisya vplivu ionizuyuchogo viprominyuvannya. / O.B. Gayoshko // – Ivano-FrankIvsk, 25 veresnya 2015r.– S.10.
    • Kosenko S. V. Pektodent. Tehnologiyi vikoristannya. / S. V. Kosenko, O.B. Gayoshko, Yu.G. Kononenko // Denta klub, 2015. – No. 1, ch. I, – S. 46-48; – 2015. – No. 2, ch. II, – S. 42-45; - 2015. – No. 3, ch. III, – S. 41-46.
    • Calce E. Pectin functionalized with natural fatty acids as antimicrobial agent / E. Calce, E. Mignogna, V. Bugatti [et al.] // Int. J. Biol. Macromol.-2014.-Vol.68, №4.-P.28-32.
    • Hugouvieux-Cotte-Pattat N. Bacterial pectate lyases, structural and functional diversity / N. Hugouvieux-Cotte-Pattat, G. Condemine, V.E. Shevchik // Environ. Microbiol. Rep.-2014.-Vol. 6, №5.-P.427-440.
    • Gao T. Alternative modes of biofilm formation by plant-associated Bacillus cereus / T. Gao, L. Foulston, Y. Chai [et al.] // Microbiologyopen.-2015.-Vol.4, №3.-P.452-464.
    • Wu M.C. Assessment of oligogalacturonide from citrus pectin as a potential antibacterial agent against foodborne pathogens / M.C. Wu, H.C. Li, P.H. Wu [et al.] // J. Food Sci.-2014.-Vol.79, №8.-P.M1541- M1544.
    • Wang S. Inhibition of adhesion of intestinal pathogens (Escherichia coli, Vibrio cholerae, Campylobacter jejuni, and Salmonella Typhimurium) by common oligosaccharides / S. Wang, J. Wang, H. Mou [et al.] // Foodborne Pathog. Dis.-2015.- Vol.12, №4.-P. 360-365.
    Публікація статті «Світ Медицини та Біології» №2(56), 2016 рік , 021-025 сторінки, код УДК 616.314-083+547.458.88+615.242