English Українська
  • Головна
  • Корисні посилання
  • Про журнал
  • Авторам
  • Редакційна колегія

  • Стаття
    Н. О. Боброва, О. М. Важнича, Г. А. Лобань, Т. О. Дев’яткіна, Л. О. Лугова, О. Є. Балюк, О. А. Баштовенко

    ОЦІНКА ЧУТЛИВОСТІ ЕТАЛОННИХ ШТАМІВ МІКРООРГАНІЗМІВ ДО КОМБІНОВАНОЇ ДІЇ ЕФІРНИХ ОЛІЙ І МЕКСИДОЛУ


    Про автора: Н. О. Боброва, О. М. Важнича, Г. А. Лобань, Т. О. Дев’яткіна, Л. О. Лугова, О. Є. Балюк, О. А. Баштовенко
    Рубрика ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА
    Тип статті Наукова стаття
    Анотація Досліджено чутливість еталонних штамів мікроорганізмів S. aureus АТСС 25923 та E. coli АТСС 25922 до 14 ефірних олій та їх комбінацій з мексидолом (етилметилгідроксипіридину сукцинатом) за допомогою диск-дифузійного методу. Показано, що комбінування всіх ефірних олій (за винятком евкаліпту та імбиру) з мексидолом збільшує чутливість S. aureus АТСС 25923 до цих засобів, причому найбільш виразний ефект спостерігається стосовно олій лимону, лаванди, піхти та троянди. Чутливість E. coli АТСС 25922 ло ЕО кориці, м’яти, чайного дерева, рози, евкаліпту, гвоздики і шавлії істотно зростає при їх комбінуванні з мексидолом, причому найбільш виразним такий ефект є при використанні комбінацій мексидолу з оліями троянди, евкаліпту та гвоздики. Виявлена здатність мексидолу підвищувати чутливість мікроорганізмів до ефірних олій може стати основою для розробки фармацевтичних композицій з цими компонентами, в яких посилена антимікробна дія буде поєднуватись з антиоксидантною активністю і низькою токсичністю.
    Ключові слова чутливість мікроорганізмів, S. aureus, E. coli, мексидол, ефірна олія
    Список цитованої літератури
    • Vazhnichaya EM, Bobrova NA, Devyatkina TA, Loban GA, Devyatkina NN. Vliyanie emoksipina i meksidola na razvitie kultur etalonnyih shtammov mikroorganizmov i ih chuvstvitelnost k antibIotikam. Eksp Klin Farmakol. 2019;2:16-20. doi:10.30906/0869-2092-2019-82-2-16-20. [In Russian]
    • Voronina TA, Ivanova EA. Kombinirovannoe primenenie meksidola s izvestnyimi lekarstvennyimi sredstvami. Zh Nevrol Psihiatr im. S.S. Korsakova. 2019;119(4):115-24. doi: 10.17116/jnevro2019119041115. [In Russian]
    • Dikiy IL, Sidorchuk II, Holupyak IYu, Sheveleva NE Mikrobiologiya: Rukovodstvo k laboratornyim zanyatiyam: Uchebnoe posobie dlya studentov farmatsevticheskih VUZov i farmatsevticheskih fakultetov meditsinskih institutov. Kiev: ID «Professional»; 2004. 594 s. [In Russian]
    • Semina SA, Sidorenko SV, Rezvan SP, Grudinina SA, Strachunskiy LS, Stetsyuk OU i dr. Opredelenie chuvstvitelnosti mikroorganizmov k antibakterialnyim preparatam (Metodicheskie ukazaniya MUK 4.2.1890-04). Klin mikrobiol antimikrob himioter. [Internet] 2004 [tsitirovano 2019 Dek. 26];6(4):306-59. Dostupno: https://cmac-journal.ru/en/publication/2004/4/cmac-2004-t06-n4-p306/cmac-2004-t06-n4-p306.pdf [In Russian]
    • Abers M, Schroeder S, Goelz L, Sulser A, St. Rose T, Puchalski K, Langland J. Antimicrobial activity of the volatile substances from essential oils. BMC Complement Med Ther. 2021 Apr 17;21:124. doi:10.1186/s12906-021-03285-3.
    • Bachir RG, Benali M. Antibacterial activity of the essential oils from the leaves of Eucalyptus globulus against Escherichia coli and Staphylococcus aureus. Asian Pac J Trop Biomed. 2012 Sep; 2(9):739–42. doi: 10.1016/S2221-1691(12)60220-2.
    • Chouhan S, Sharma K, Guleria S. Antimicrobial activity of some essential oils – present status and future perspectives. Medicines (Basel). 2017 Aug 8;4(3):58. doi: 10.3390/medicines4030058.
    • Fadil M, Fikri-Benbrahim K, Rachiq, S, Ihssane B, Lebrazi S, Chraibi M et al. Combined treatment of Thymus vulgaris L., Rosmarinus officinalis L. and Myrtus communis L. essential oils against Salmonella typhimurium: Optimization of antibacterial activity by mixture design methodology. Eur. J. Pharm. Biopharm. 2018 May, 126, 211–20. doi: 10.1016/j.ejpb.2017.06.002.
    • Kon KV. Rai MK. Plant essential oils and their constituents in coping with multidrug-resistant bacteria. Expert Rev Anti-Infect Ther. 2012 Jul;10(7):775-90. doi: 10.1586/eri.12.57.
    • Langeveld WT, Veldhuizen EJ, Burt SA. Synergy between essential oil components and antibiotics: a review. Crit Rev Microbiol. 2014 Feb;40(1):76-94. doi: 10.3109/1040841X.2013.763219.
    • Michael CA, Dominey-Howes D, Labbate M. The antibiotic resistance crisis: causes, consequences, and management. Front Public Health. 2014 Sep 16;2:145. doi: 10.3389/fpubh.2014.00145
    • Nabavi SF, Di Lorenzo A , Izadi M, Sobarzo-Sánchez E, Daglia M, Nabavi SM. Antibacterial effects of cinnamon: from farm to food, cosmetic and pharmaceutical industries. Nutrients. 2015 Sep;7(9):7729–48. doi: 10.3390/nu/7095359.
    • Semeniuc CA, Pop CR, Rotar AM. Antibacterial activity and interactions of plant essential oil combinations against Gram-positive and Gram-negative bacteria. J. Food Drug Anal. 2017 Apr, 25(2), 403–8. doi: 10.1016/j.jfda.2016.06.002.
    • Sotelo-Boyás M, Correa-Pacheco Z, Bautista-Baños S, Gómez Y. Release study and inhibitory activity of thyme essential oil-loaded chitosan nanoparticles and nanocapsules against foodborne bacteria. Int J Biol Macromol. 2017 Oct;103:409-14. doi: 10.1016/j.ijbiomac.2017.05.063.
    • Wińska K, Mączka W, Łyczko J, Grabarczyk M, Czubaszek A, Szumny A. Essential oils as antimicrobial agents – myth or real alternative? Molecules. 2019 Jun 5,24(11): 2130. doi: 10.3390/molecules24112130.
    Публікація статті «Світ Медицини та Біології» №2(76), 2021 рік , 173-178 сторінки, код УДК 615.28.547.913
    DOI 10.26724/2079-8334-2021-2-76-173-178