Про автора: |
В. C. Гриновець, В. Ф.Макеєв, О. Р. Ріпецька, Ю. В. Войцеховська, А. Ю. Бучковська |
Рубрика |
КЛІНІЧНА МЕДИЦИНА |
Тип статті |
Наукова стаття |
Анотація |
В статті подані результати дослідження впливу харчових продуктів на процеси карієсу та пародонту з застосуванням статистичних методів. Інформаційною базою дослідження послужили дані, які отримані шляхом анкетування студентів-стоматологів віком 18–22 роки медичного університету. В основному як фактори розглядалось вживання молочних продуктів, овочів і фруктів, м'яса, хліба, солодощів. За кількісну характеристику харчування приймалась кількість разів споживання продуктів протягом тижня. Підтверджено гіпотезу, що кількість споживання продуктів впливає на стан пародонту та кількість карієс них зубів у особи. В результаті визначення відповідних залежностей виявлено суттєвий вплив двох груп харчових продуктів – молочних та овочів і фруктів. Безпосередньо залежності мають нелінійний (квадратичний) вигляд і відповідно встановлено оптимальні інтервали обсягів споживання продуктів, оскільки як недостатнє, так і надлишкове їх вживання негативно впливає на стан зубів і ясен. Побудована двофакторна лінійна статистична залежність, яка дає можливість оцінити сумарну дію двох видів продуктів харчування. Стосовно інших продуктів, то суттєвих взаємозв'язків між їх вживанням та станом ротової порожнини не виявлено. |
Ключові слова |
карієс,пародонт,продукти харчування,статистична залежність,оцінка впливу,оптимальне споживання |
Список цитованої літератури |
- Aguiar Y, dos Santos F, Moura E, da Costa F, Auad S, de Paiva S et al. Association between Dental Erosion and Diet in Brazilian Adolescents Aged from 15 to 19: A Population-Based Study. The Scientific World Journal. 2014; Article ID: 818167. 7 p. http://dx.doi.org/10.1155/2014/818167.
- Al-Jobair A, Khounganian R. Evaluating the cariogenic potential of flavored milk: An experimental study using rat model. J Contemp Dent Pract 2015; 16: 42–47.
- Bachanek T, Hendzel B, Wolańska E, Szybinsky V, Ogonovsky R, Hrynovets V, et al. Prevalence of dental erosion among 18-year-old adolescents in the borderland districts of Lviv (Ukraine) and Lublin (Poland). Annals of Agricultural and Environmental Medicine. 2018; 25, 1, 66–70.
- Hegde AM, Naik N, Kumari S. Comparison of salivary calcium, phosphate and alkaline phosphatase levels in children with early childhood caries after administration of milk, cheese and GC tooth mousse: an in vivo study. J Clin Pediatr Dent. 2014; 38: 318–325.
- Hegde AM, Naik N, Kumari S: Comparison of salivary calcium, phosphate and alkaline phosphatase levels in children with early childhood caries after administration of milk, cheese and GC tooth mousse: an in vivo study. J Clin Pediatr Dent. 2014; 38: 318–325.
- Johansson IMilk and dairy products: possible effects on dental health Pages 119–122, Published online: 13 Dec 2016; https://doi.org/10.1080/1102648026036324.
- Kulkarni V, Bhatavadekar NB, Uttamani JR The effect of nutrition on periodontal disease: A systematic review. J. Calif. Dent. Assoc. 2014; 42, 302–311.
- Kostyrenko OP, Melnyk VL, Shevchenko VK, Sylenko YuI, Yeroshenko GA. Application of nanocrystals in treatment of chronic apical periodontitis. World of medicine and biology. 2020; 3 (73). 61–64. DOI: 10.26724/2079-8334-2020-3-73-61-65
- Mahlovanyy A, Grygus I, Kunynets O, Hrynovets V, Ripetska O, Hrynovets I, Buchkovska A, Mahlovana G. Formation of the mental component of the personality structure using physical activity. Journal of Physical Education and Sport. 2021; 21,5: 3053–3059. doi:10.7752/jpes.2021.s406.
- Olczak-Kowalczyk D, Mysiak-Dębska M, Dębska-Łasut K, Grzebieluch W, Kaczmarek U. Food and dental caries. Part 1. Milk and dairy products, Borgis - Nowa Stomatologia 1/2017; 30–38.
- Savchuk OV, Gasyuk NV, Klytynska OV, Yeroshenko GA, Zaliznyak MS. Clinical and morphological aspects of complex treatment of generalized periodontitis. World of medicine and biology. 2020; 2 (72). С. 115‒119. doi: 10.26724/2079-8334-2020-2-72-115-119
|
Публікація статті |
«Світ Медицини та Біології» №3(85), 2023 рік
, 041-047 сторінки, код УДК 616.314–002:(616.311.2–002+616.314.17-008.6)]-053.81:613.2:311.21 |
DOI |
10.26724/2079-8334-2023-3-85-41-47 |