English Українська
  • Головна
  • Корисні посилання
  • Про журнал
  • Авторам
  • Редакційна колегія

  • Стаття
    Б. О. Лобасюк, А. П. Савостин, М. І. Боделан, О. М. Стоянов, А. В. Замкова, В. Й. Калашников, Л. М. Заяць

    ВПЛИВ ХАРЧУВАННЯ НА КОГНІТИВНІ ФУНКЦІЇ ЛЮДИНИ


    Про автора: Б. О. Лобасюк, А. П. Савостин, М. І. Боделан, О. М. Стоянов, А. В. Замкова, В. Й. Калашников, Л. М. Заяць
    Рубрика КЛІНІЧНА МЕДИЦИНА
    Тип статті Наукова стаття
    Анотація Метою дослідження було визначити вплив різних типів харчування населення на нейропсихологічні показники психологічних тестів. У дослідженні взяли участь 65 здорових осіб віком від 23 до 53 років. Всі учасники були розділені на 3 співставні групи. Їжа учасників 1-ї групи в основному містила м'ясо і хліб. Їжа учасників 2-ї групи в основному містила крупи, рослинне масло, цукор і картоплю. Основу раціону учасників 3-ї групи становили овочі, фрукти, продукти тваринного походження та молоко. Період спостереження тривав 42 дні. Для психологічного тестування використовували тест Бентона, адоптований Б.Г. Херсонським піктограмний тест, Міннесотський тест MMPI та тест Сонді. Доведено важливість нейропсихологічного тестування в діагностичному аспекті, оскільки воно дозволяє виявити когнітивний дефіцит на ранніх етапах наявності цього порушення. Виявлено безперечний вплив продуктів харчування на індивідуально-типологічні особливості людини та продуктивність психічної діяльності. Показано особливості впливу на індивідуально-типологічні особливості особистості та продуктивність психічної діяльності продуктів харчування, що містять білки та вуглеводи. Автори вважають, що корекція харчування додатково до комплексної патогенетично обґрунтованої терапії дозволяє максимально ефективно коригувати сформовані мнестичні порушення та сприяє таким чином збереженню когнітивного резерву.
    Ключові слова харчування,білки,вуглеводи,нейропсихологічне тестування,індивідуально-типологічні особливості особистості,когнітивні функції,когнітивний резерв
    Список цитованої літератури
    • Verner IE. Statystychnyy shchorichnyk Ukrayiny za 2022 rik. – Kyyiv: Derzhavna sluzhba statystyky Ukrayiny, 2023. 387 [in  Ukrainian].
    • Mikhailov BV, Serdyuk OI, Chugunov VV, Kurylo VO, Andrukh PG, Zaseda YuI. Eksperymentalno-psykholohichne doslidzhennya v zahalniy praktytsi – simeyniy medytsyni. Kharkiv: KHMAPO, 2014. 328 [in Ukrainian].
    • Bowen B. The Matrix of Human Needs: Reframing Maslow’s Hierarchy of Needs. Advance. June 09, 2020. doi:  10.31124/advance.12442661.v1.
    • Bozzatello P, Rocca P, Mantelli E, Bellino S. Polyunsaturated fatty acids: what is their role in the treatment of mental disorders?Int J Mol Sci. 2019; 20(21): 5257. doi: 10.3390/ijms20215257.
    • Bridgman, T, Cummings, S, Ballard, J. Who Built Maslow’s Pyramid? A History of the Creation of Management Studies’ Most Famous Symbol and Its Implications for Management Education. Academy of Management Learning & Education. 2017;18(1):81-98. doi:10.5465/amle. 2017.0351.
    • Carlsson CM. Management of Dementia. Continuum (Minneap Minn). 2022; 28(3): 885-900. doi:  10.1212/CON.0000000000001132.
    • CODEX alimentarius. Food categories [Internet]. Food and Agriculture Organization (FAO); 2021. Available from: https://www.fao.org/gsfaonline/foods/index. html
    • Girard TD, Thompson JL, Pandharipande PP, Brummel NE, Jackson JC, Patel MB. et al. Clinical phenotypes of delirium during critical illness and severity of subsequent long-term cognitive impairment: a prospective cohort study. Lancet Respir Med. 2018; 6(3): 213-222. doi: 10.1016/S2213-2600(18)30062-6.
    • Jongsiriyanyong S, Limpawattana P. Mild Cognitive Impairment in Clinical Practice: A Review Article. Am J Alzheimers Dis Other Demen. 2018 Dec;33(8):500-507. doi: 10.1177/1533317518791401.
    • Kasper S, Bancher C, Eckert A, Förstl H, Frölich L, Hort J. et al. Management of mild cognitive impairment (MCI): The need for national and international guidelines. World J Biol Psychiatry. 2020 Oct;21(8):579-594. doi: 10.1080/15622975.2019.1696473.
    • McNamara RK, Almeida DM. Omega-3 Polyunsaturated Fatty Acid Deficiency and Progressive Neuropathology in Psychiatric Disorders: A Review of Translational Evidence and Candidate Mechanisms Harv Rev Psychiatry. 2019; 27(2): 94-107. doi:  10.1097/HRP. 0000000000000199.
    • Ozawa H, Miyazawa T, Miyazawa T. Effects of Dietary Food Components on Cognitive Functions in Older Adults. Nutrients. 2021; 13(8): 2804. doi: 10.3390/nu13082804.
    • Stoyanov OM, Kalashnikov VY, Vastyanov RS, Mirdzhuraev EM, Son AS, Fedorenko TV. et al. Cerebrovascular disorders in patients with COVID-19 consequences pathogenetically determined diagnosis and methods of correction. World of medicine and biology. 2024; 2(88): 146-151. doi: 10.26724/2079-8334-2024-2-88-146-151.
    • Strasser B, Gostner JM, Fuchs D. Mood, food, and cognition: role of tryptophan and serotonin. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2016; 19(1): 55-61. doi: 10.1097/MCO.0000000000000237.
    • Tammam JD, Steinsaltz D, Bester DW, Semb-Andenaes T, Stein JF. A randomised double-blind placebo-controlled trial investigating the behavioural effects of vitamin, mineral and n-3 fatty acid supplementation in typically developing adolescent schoolchildren. Br J Nutr. 2016; 115(2): 361-73. doi: 10.1017/S0007114515004390.
    Публікація статті «Світ Медицини та Біології» №1(91), 2025 рік , 072-076 сторінки, код УДК 612.821: 613.2/.3](571.14)
    DOI 10.26724/2079-8334-2025-1-91-72-76