English Українська
  • Головна
  • Корисні посилання
  • Про журнал
  • Авторам
  • Редакційна колегія

  • Стаття
    М. М. Алекберов, Р. Г. Нагієва, Н. Р. Джаббарова, А. О. Бадалова, А. А. Тагієва, А. Ф. Мехтієва, А. Х. Джафарова

    ВПЛИВ ХАРЧОВОЇ ПОВЕДІНКИ НА ПОШИРЕННЯ ЗАХВОРЮВАНЬ СИСТЕМИ КРОВООБІГУ ТА ЇХ ФАКТОРИ РИЗИКУ


    Про автора: М. М. Алекберов, Р. Г. Нагієва, Н. Р. Джаббарова, А. О. Бадалова, А. А. Тагієва, А. Ф. Мехтієва, А. Х. Джафарова
    Рубрика КЛІНІЧНА МЕДИЦИНА
    Тип статті Наукова стаття
    Анотація Було проведено дослідження, що охопило 620 осіб, з використанням соціологічної дослідницької програми з вивчення особливостей харчової поведінки населення та їх впливу на поширеність захворювань системи кровообігу, а також адаптованої версії Голландського опитувальника харчової поведінки. Встановлено, що у 32,9 % обстежених спостерігалися уникливі/обмежувальні порушення харчової поведінки, у 30,3±1,8 % – емоційні порушення харчової поведінки, у 18,6±1,6 % – екстернальні порушення харчової поведінки, а у 48,6 % – прихильність до певних стереотипів харчової поведінки. Були виявлені різні фактори, що впливають на види та ступінь вираженості порушень харчової поведінки, а також поширеність стереотипів харчової поведінки, і визначено вплив кожного з них на розвиток патологій системи кровообігу та активацію факторів ризику.
    Ключові слова розлади харчової поведінки,стереотипи харчової поведінки,обмежувальний розлад харчової поведінки,емоційний розлад харчової поведінки,фактори ризику захворювань системи кровообігу
    Список цитованої літератури
    • Azərbaycan Respublikasında qeyri-infeksion xəstəliklərlə mübarizəyə dair 2015-2020-ci illər üçün strategiya. 23 dekabr 2015 ci il tarixdə təsdiq edilmişdir. Azərbaycan [Strategy for Combating Non-Communicable Diseases in the Republic of Azerbaijan for 2015-2020. Approved on December 23, 2015]. Azerbaycan. 2015; 287; p.25 [In Azerbaijani].
    • Boban M, Bulj N, Kolačević Zeljković M, Radeljić V, Krcmar T, Trbusic M, et al. Nutritional Considerations of Cardiovascular Diseases and Treatments. Nutr Metab Insights. 2019 Mar 22;12:1178638819833705. doi: 10.1177/1178638819833705.
    • Cavadov R. Azərbaycanda əhali arasında qan dövranı sistemi xəstəlikləri səbəbindən ölüm hallarının statistik təhlili. [Statistical analysis of mortality due to circulatory system diseases among the population in Azerbaijan]. Statistika xəbərləri:elmi praktiki jurnal. 2018; 1; 45–49 [In Azerbaijani].
    • Chobanov RE, Gadzhieva YaG. Hiperxolesterinemiya səhiyyənin müasir qlobal tibbi və sosial problemi kimi. [Hypercholesterolemia as a modern global medical and social problem of health care]. Azərbaijan Təbabətinin müasir Nailiyyətləri. 2017; 3:144-150 [In Azerbaijani].
    • Cosentino F, Grant PJ, Aboyans V, Bailey CJ, Ceriello A, Delgado V, et al; ESC Scientific Document Group. 2019 ESC Guidelines on diabetes, pre-diabetes, and cardiovascular diseases developed in collaboration with the EASD. Eur Heart J. 2020 Jan 7;41(2):255-323. doi: 10.1093/eurheartj/ehz486.
    • Dülek H, Tuzcular ZV, Gönenç I. Kardiyovasküler hastalıklarda risk faktörleri. [Risk factors for cardiovascular diseases].The Journal of Turkish Family Physician 2018;9(2):53-58. Doi: 10.15511/tjtfp.18.00253 [In Turkish].
    • Kayıkçıoğlu M, Özdoğan Ö. Beslenme ve kardiyovasküler sağlık: 2015 Amerikan Diyet Kılavuzu önerileri [Nutrition and cardiovascular health: 2015 American Dietary Guidelines Advisory Report]. Turk Kardiyol Dern Ars. 2015 Dec;43(8):667-72. Turkish. doi: 10.5543/tkda.2015.80963 [In Turkish].
    • Kissock KR, Vieux F, Mathias KC, Drewnowski A, Seal CJ, Masset G, et al. Aligning nutrient profiling with dietary guidelines: modifying the Nutri-Score algorithm to include whole grains. Eur J Nutr. 2022 Feb;61(1):541-553. doi: 10.1007/s00394-021-02718-6.
    • Mach F, Baigent C, Catapano AL, Koskinas CC, Casula M, Badimon L, et al ESC Scientific Document Group, 2019 ESC/EAS Guidelines for the Management of dyslipidaemias: lipid modification to reduce cardiovascular risk: The Task Force for the management of dyslipidaemias of the European Society of Cardiology (ESC) and European Atherosclerosis Society (EAS), European Heart Journal, Volume 41, Issue 1, 1 January 2020, Pages 111–188, https://doi.org/10.1093/eurheartj/ehz455.
    • Sogokon OA, Donets OV, Donets IM. Functional state of cardiovascular and digestive systems in the body of students during fitness training. World of medicine and biology; 1 (71): 136‒141. DOI: 10.26724/2079-8334-2020-1-71-136-141.
    • Stadler JT, Marsche G. Dietary Strategies to Improve Cardiovascular Health: Focus on Increasing High-Density Lipoprotein Functionality. Front Nutr. 2021 Nov 22;8:761170. doi: 10.3389/fnut.2021.761170.
    • Tayhan FK, Demir Doğan M. Kardiyovasküler Sistem Hastalıklarının Risk Faktörleri Üzerine Beslenme Durumunun Etkisi. [The Effect of Nutritional Status on Risk Factors for Cardiovascular System Diseases]. Journal of Health Services and Education. 2019; 3: 11-19. Doi:10.35333/JOHSE.2019.46. [In Turkish].
    Публікація статті «Світ Медицини та Біології» №3(93), 2025 рік , 007-013 сторінки, код УДК 613.2:616.1
    DOI 10.26724/2079-8334-2025-3-93-7-13