English Українська
  • Головна
  • Корисні посилання
  • Про журнал
  • Авторам
  • Редакційна колегія

  • Стаття
    Весніна Л.Е., Боряк Х.Р., Соколенко В.М.

    ОЦІНКА ЕНЕРГЕТИЧНОЇ ЦІННОСТІ ХАРЧОВОГО РАЦІОНУ У ОСІБ МОЛОДОГО ВІКУ З НОРМАЛЬНОЮ І ПІДВИЩЕНОЮ МАСОЮ ТІЛА


    Про автора: Весніна Л.Е., Боряк Х.Р., Соколенко В.М.
    Рубрика КЛІНІЧНА МЕДИЦИНА
    Тип статті Наукова стаття
    Анотація Проблема підвищення маси тіла і ожиріння з формуванням енергетичного дисбалансу залишається актуальною особливо серед дітей і людей молодого віку. Метою нашого дослідження стало визначення енергетичної цінності харчового раціону у осіб молодого віку з нормальною і підвищеною масою тіла та її відповідності енергетичним потребам. Обстежено 84 особи обох статей віком від 18 до 25 років. Визначена маса тіла, зріст, обхват талії, стегон, їх співвідношення. За індексом маси тіла (ІМТ) сформовані групи: контрольна по 22 особи (ІМТ 18.50-24.99 кг/м2) і група з підвищеною масою по 20 осіб обох статей (ІМТ 25.00-29.99 кг/м2). Харчовий статус досліджували методом 24-годинного відтворення харчування із заповненням харчового щоденника за робочий і вихідний дні. Розраховували величину основного обміну енергії за формулою Міффліна-Сан Джеора та рекомендоване добове споживання енергії для підтримки існуючої маси тіла. Отримані дані оброблені статистично. Визначено достовірне підвищення енергетичної цінності харчового раціону у осіб обох статей з підвищеною масою тіла у порівнянні з контрольною групою та при порівнянні з рекомендованим добовим споживанням енергії. Підвищення енергетичної цінності супроводжується зміною структури нутрієнтів за рахунок підвищеного споживання переважно жирів особами чоловічої статі з підвищеною масою тіла та жирів і вуглеводів особами жіночої статі у порівнянні з контрольною групою. У чоловіків контрольної групи підвищення енергетичної цінності харчового раціону відносно рекомендованого добового споживання енергії менш виражене, ніж у осіб з підвищеною масою тіла. Тривале існування позитивного енергетичного балансу є фактором ризику розвитку ожиріння і метаболічних порушень.
    Ключові слова індекс маси тіла, підвищена маса тіла, енергетична цінність харчового раціону, енергетичний обмін, рекомендоване добове споживання енергії
    Список цитованої літератури
    • Ametov AS, Prudnikova MA. Ozhireniye i sakharnyy diabet tipa 2: sovremennyye aspekty farmakoterapii. Endokrinologiya: novosti, mneniya, obucheniye. 2016;4:16–21. [in Russiаn]
    • Boryak KhR, Vesnina LE. Vyznachennya osoblyvostey vplyvu pidvyshchennya masy tila u molodomu vitsi na yakist zhyttya. Visnyk problem biolohiyi i medytsyny.2019; 4(2):390-394. [in Ukrainian]
    • Hrynyova MV, Konoval NO. Vplyv zbalansovanoho kharchuvannya u zabezpechenni zdorovoho sposobu zhyttya studentstva. Pedahohichni Nauku. 2013;131:3-5. [in Ukrainian]
    • Kaydashev IP. Izmeneniye obraza zhizni, narusheniye energeticheskogo metabolizma i sistemnoye vospaleniye kak faktory razvitiya bolezney tsivilizatsii. Ukrayinskyy medychnyy chasopys. 2013; 5 (97):103-108. [in Russian]
    • Kruchanytsya MI, Myronyuk IS, Rozumykova NV, Kish VP, Kruchanytsya VV, Brych VV. Osnovy kharchuvannya. Uzhhorod: Hoverla; 2019. 252 s. [in Ukrainian]
    • Nykytiuk DB, Martynchyk AN, Baturyn AK, Safronova AM, Baeva ES, Keshabaiants EE. Sposob otsenki individualnogo potrebelenyia pishchi metodom 24-chasovoho (sutochnoho) vosproyzvedenyia pytanyia. Moskva: FHBUN FYTs pytanyia i biotekhnologii. 2016. 36 s. [in Russiаn]
    • Palko NS, Davydovych OYa, Turchynyak MK. Problemy ratsionalnoho kharchuvannya ta prodovolchoyi bezpeky v Ukrayini. Tekhnichni nauky.2017; 18.146-153. [in Ukrainian]
    • Chernova NN, Balykova OP, Gromova YeV, Kitayeva LI, Kozhevnikova AYu. Otsenka sutochnogo ratsiona pitaniya studentov meditsinskogo instituta. 2017. Nauchnoye obozreniye: elektron. zhurn. 2017; 4:1-9. [in Russiаn]
    • Shevchenko YU, Vesnina LE, Kaydashev IP, Holovanova IA. Vyznachennya vzayemozvyazkiv faktoriv formuvannya pidvyshchenoyi masy tila u molodykh osib. Svit medytsyny ta biolohiyi. 2016; 1(55): 105-109. [in Ukrainian]
    • Castoldi A, Naffah de Souza C, Câmara NO, Moraes-Vieira PM. The Macrophage Switch in Obesity Development. Front Immunol. 2016;6:637. 1-11. doi:10.3389/fimmu.2015.00637.
    • Dwyer J, Ahluwalia N, Terry A, Moshfegh A, Johnson C. Update on NHANES Dietary Data: Focus on Collection, Release, Analytical Considerations, and Uses to Inform Public Policy. Adv Nutr. 2016;7(1):121‐134. doi:10.3945/an.115.009258.
    • Harris Benedict formula for women and men. GottaSport.com. Retrieved on 2011-10-27.
    • Mifflin MD, St Jeor ST, Hill LA, Scott BJ, Daugherty SA, Koh YO. A new predictive equation for resting energy expenditure in healthy individuals. Am J Clin Nutr. 1990;51(2):241–247. doi:10.1093/ajcn/51.2.241.
    • Pereira HR, Bobbio TG, Antonio MÂ, Barros Filho Ade A. Childhood and adolescent obesity: how many extra calories are responsible for excess of weight?. Rev Paul Pediatr. 2013;31(2):252–257. doi:10.1590/s0103-05822013000200018.
    • Sartorius K, Sartorius B, Madiba TE, Stefan C. Does high-carbohydrate intake lead to increased risk of obesity? A systematic review and meta-analysis. BMJ Open. 2018;8(2):1-9. doi:10.1136/bmjopen-2017-018449.
    Публікація статті «Світ Медицини та Біології» №3(73), 2020 рік , 027-032 сторінки, код УДК 612.39:613.25
    DOI 10.26724/2079-8334-2020-3-73-27-32