English Українська
  • Головна
  • Корисні посилання
  • Про журнал
  • Авторам
  • Редакційна колегія

  • Стаття
    А. І. Ячмінь, Г. А. Єрошенко, К. В. Шевченко, С. М. Білаш, О. Д. Лисаченко, В. М. Соколенко, Н. M. Шарлай, О. В. Клепець

    РЕМОДЕЛЮВАННЯ СУДИННОГО РУСЛА ФУНДАЛЬНОГО ВІДДІЛУ ШЛУНКА ПРИ ДІЇ КОМПЛЕКСУ ГЛУТАМАТУ НАТРІЮ, НІТРИТУ НАТРІЮ ТА ПОНСО 4R


    Про автора: А. І. Ячмінь, Г. А. Єрошенко, К. В. Шевченко, С. М. Білаш, О. Д. Лисаченко, В. М. Соколенко, Н. M. Шарлай, О. В. Клепець
    Рубрика ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА
    Тип статті Наукова стаття
    Анотація В роботі наведені дані морфометричного дослідження дії комплексу харчових добавок на стан судинного русла фундального відділу шлунка при дії комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R. Було встановлено, що на ранніх етапах експерименту спостерігався спазм судин гемомікроциркуляторного русла внаслідок безпосереднього впливу складових харчових добавок на слизову оболонку, що призвело до збільшенням діаметрів судин підслизової основи, як результат порушення гемодинамічних умов у слизовій оболонці. В подальшому розвиток запальної реакції та явища гіпоксії призвело до виникнення компесаторно-відновлювальних реакцій, але повного відновлення не відбувалось, що на кінець експерименту проявлялось декомпенсацією резистивної ланки, спазмом обмінної та збільшенням просвіту ємнісної ланки.
    Ключові слова фундальний відділ шлунка, судини, харчові добавки, слизова оболонка, щури
    Список цитованої літератури
    • Lapach SN, Chubenko AV, Babych PN. Statisticheskiye metody v mediko-biologicheskikh issledovanyiakh s ispolzovanyem Exel. Kyev: Moryon. 2000; 320 s. [in Russian].
    • Makarova M, Rybakova A, Huschin Ya, Shedko V, Muzhykian A, Makarov V. Anatomo-fiziologicheskaya kharakteristika pishchevaritelnogo trakta u cheloveka i laboratornykh zhivotnykh. Mezhdunarodnyi vestnik veterenarii. 2016; 1: 82-104. [in Russian].
    • Beyreuther K, Biesalski HK, Fernstrom JD, Grimm P, Hammes WP, Heinemann U, et al. Consensus meeting: monosodium glutamate - an update. European Journal of Clinical Nutrition, 2017; 61(3): 304–313.
    • European Food Safety Authority. EFSA Panel on Food Additives and Nutrient Sources added to Food; Scientific Opinion on the reevaluation of Ponceau 4R (E 124) as a food additive onrequest from the European Commission. EFSA Journal 2009; 7(11):1328. [39 pp.].
    • European Food Safety Authority. Refined exposure assessment for Ponceau 4R (E 124). EFSA Journal. 2015 Apr 21;13(4). DOI:10.2903/j.efsa.2015.4073.
    • Johnson Leonard R. Gastrointestinal physiology. 9th edition. US, Philadelphia, PA: Elsevier; 2019. 155 p.
    • Leo L, Loong C, Ho XL, Raman MFB, Suan MYT, Loke WM. Occurrence of azo food dyes and their effects on cellular inflammatory responses.  Nutrition. 2018 Feb; 46: 36–40.
    • Motarjemi Y, Moy Ge, Todd E. Encyclopedia of Food Safety. 1st Edition, Motarjemi Y, chief editor. Elsevier Inc; Academic Press; 2013. 2304 р.
    • Oplatowska-Stachowiak M, Elliott CT. Food colors: Existing and emerging food safety concerns. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. 2017; 57(3): 524–548. DOI: 10.1080/10408398.2014.889652.
    • Pronina OM, Koptev MM, SM Bilash SM, Yeroshenko GA. Response of hemomicrocirculatory bed of internal organs on various external factors exposure based on the morphological research data. World of Medicine and Biology. 2018; 1(63): 153–57. DOI 10.26.724/2079-8334-2018-1-63-153-157.
    • Shevchenko KV, Yeroshenko GA, Yakushko OS, Kazakova KS, Kramarenko DR. Morphometric description of the exchange segment of microvasculature of rats’ salivary glands in normal conditions and chronic ethanol intoxication. Wiadomości Lekarskie. 2019; 72(3): 323–26. DOI 10.26.724/2079-8334-2020-1-71-232-235.
    • World Health Organization, International Agency for research on cancer. IARC Monographs on the Evaluation of Carcinogenic Risks to Humans. Volume 94. Ingested Nitrate and Nitrite, and Cyanobacterial Peptide Toxins. Lyon, France; 2010. 464 p.;
    • Yachmin AI, Kononov BS, Yeroshenko GA, Bilash SM, Bilash VP. Ameasure of the effect of complex food additives on rats’adaptive responses. World of Medicine and Biology. 2020; 1(71): 232–235.
    • Yamjala K, Nainar MS, Ramisetti NR. Methods for the analysis of azo dyes employed in food industry--A review.  Food Chem. 2016 Feb 1; 192: 813-24. DOI: 10.1016/j.foodchem.2015.07.085.
    • Zanfirescu A, Ungurianu A, Tsatsakis AM, Nițulescu GM, Kouretas D, Veskoukis A, et al. A review of the alleged health hazards of monosodium glutamate. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2019 Jul;18(4):1111–1134. DOI:10.1111/1541-4337.12448.
    Публікація статті «Світ Медицини та Біології» №4(78), 2021 рік , 255-261 сторінки, код УДК 616.33:615.24:599.323.41
    DOI 10.26724/2079-8334-2021-4-78-255-261