English Українська
  • Головна
  • Корисні посилання
  • Про журнал
  • Авторам
  • Редакційна колегія

  • Стаття
    Г. А. Єрошенко, А. С. Григоренко, К. В. Шевченко, О. Д. Лисаченко, О. Б. Рябушко, Н. М. Пивовар, О. В. Клепець

    ВПЛИВ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК НА МОРФОЛОГІЮ ВОРСИН СЛИЗОВОЇ ОБОЛОНКИ 12-ПАЛОЇ КИШКИ ЩУРІВ


    Про автора: Г. А. Єрошенко, А. С. Григоренко, К. В. Шевченко, О. Д. Лисаченко, О. Б. Рябушко, Н. М. Пивовар, О. В. Клепець
    Рубрика ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА
    Тип статті Наукова стаття
    Анотація У роботі представлене дослідження впливу харчових добавок: глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо-4R на морфологічний стан компонентів ворсин слизової оболонки 12-палої кишки щурів. Метою роботи було встановити динаміку змін метричних показників компонентів ворсин слизової оболонки дванадцятипалої кишки щурів в нормі та при дії комплексу харчових добавок. Встановлено, що вживання комплексу харчових добавок призводить до змін метричних показників довжини та ширини ворсин, що на ранніх стадіях експерименту призводить до зменшення їх середніх значень внаслідок безпосередньої прямої дії на слизову оболонку з наступним розвитком запальної реакції та набряком, які призведуть до збільшення значень метричних показників та зменшення кількості клітин епітелію ворсини. Адаптивно-пристосувальні механізми не повністю відновлюють показники морфометричного дослідження, що проявляється зменшенням довжини ворсин на 20,25 % порівняно з контрольною групою зі збільшенням кількості облямованих ентероцитів та зменшенням кількості келихоподібних клітин на 44,41 %.
    Ключові слова харчові добавки, 12-пала кишка, ворсина, слизова оболонка, щурі
    Список цитованої літератури
    • Bilash SM, Donchenko SV. Morfofunktsionalnyi stan nadnyrnykiv pry dii kompleksu kharchovykh dobavok.  Visnyk problem biolohii i  medytsyny. 2020; 3(157): 13-19. [in Ukrainian].
    • Lapach SN, Chubenko AV, Babych PN. Statystycheskye metodі v medyko-byolohycheskykh yssledovanyiakh s yspolzovanyem Exel. Kyev: Moryon. 2000; 320 s.  https://www.twirpx.com/file/223261/  [in Russian]. 
    • Petenkova AA, Kovalenko RY, Nozdrachev AD. Rol oksyda azota v formyrovanyy adaptyvnіkh reaktsyi leikotsytov u krіs pry nytrytnoi yntoksykatsyy. Rossyiskyi fyzyolohycheskyi zhurnal ym. YM Sechenova. 2017;103(7):789-98. [in Russian].
    • Rutska AV, Getsko NV, Krynytska  IYa.   Toksychnyy vplyv glutamatu natriyu na zhyvyy organizm. Medychna ta klinichna khimiya. 2017; 19(1): 123-27.http://dx.doi.org/10.11603/mcch.2410-681X.2017.v0.i1.7685 [in Ukrainian].
    • Sukhomlyn AA, Hordiienko LP, Mykytenko AO, Neporada KS, Berehova TV. Vplyv patolohichnykh protsesiv u orhanakh travnoho traktu na metabolichni protsesy u slynnykh zalozakh. Pivdennoukrainskyi medychnyi naukovyi zhurnal. 2018; 21(21): 44–49. [in Ukrainian].
    • Elsherbiny NM, Maysarah NM, El-Sherbiny M, Al-Gayyar MM. Renal protective effects of thymoquinone against sodium nitrite-induced chronic toxicity in rats: Impact on inflammation and apoptosis. Life Sci. 2017; 180: 1-8. http://dx.doi.org/ 10.1016/j.lfs.2017.05.005
    • Feketea G, Tsabouri S. Common food colorants and allergic reactions in children: Myth or reality? Food Chem. 2017 Sep 1; 230: 578-588. http://dx.doi.org/10.1016/j.foodchem.2017.03.043
    • Gerasimidis K, Bryden K, Chen X, Papachristou E, Verney A, Roig M, et al. The impact of food additives, artificial sweeteners and domestic hygiene products on the human gut microbiome and its fiber fermentation capacity. Eur J Nutr. 2020; 59(7): 3213-30. http://dx.doi.org/10.1007/s00394-019-02161-8
    • Halim J, Bouzari A, Felder D, Guinard J.-X. The Salt Flip: Sensory mitigation of salt (and sodium) reduction with monosodium glutamate (MSG) in “Better-for-You” foods. Journal of Food Science. 2020; 85(9): 2902-14. http://dx.doi.org/10.1111/1750-3841.15354
    • Kiani A, Yousefsani BS, Doroudian P, Seydi E, Pourahmad J. The mechanism of hepatotoxic effects of sodium nitrite on isolated rat hepatocytes. Toxicol Environ Health Sci. 2017;9(3):244-50. http://dx.doi.org/10.1007/s13530-017-0327-z
    • Oplatowska-Stachowiak M, Elliott CT. Food colors: Existing and emerging food safety concerns. Crit Rev Food Sci Nutr. 2017; 57(3): 524-48. http://dx.doi.org/10.1080/10408398.2014.889652
    • Pronina OM, Koptev MM, SM Bilash SM, Yeroshenko GA. Response of hemomicrocirculatory bed of internal organs on various external factors exposure based on the morphological research data. World of medicine and biology. 2018; 1(63): 153-57. http://dx.doi.org/10.26.724/2079-8334-2018-1-63-153-157
    • Savitsky IV, Kryukovа GV, Myastkivska IV. Еndothelial dysfunction due to sodium nitrite. Journal of Education, Health and Sport. 2020; 10(3): 188-98. http://dx.doi.org/10.12775/JEHS.2020.10.03.021
    • Shevchenko KV, Yeroshenko GA, Yakushko OS, Kazakova KS, Kramarenko DR. Morphometric description of the exchange segment of microvasculature of rats’ salivary glands in normal conditions and chronic ethanol intoxication. Wiadomości Lekarskie. 2019; 72(3): 323-26. https://wiadlek.pl/wp-content/uploads/2020/01/WL-3-2019.
    • Yachmin АІ, Kononov BS, Yeroshenko GА, Bilash SМ, Bilash VP. A measure of the effect of complex food additives on rats’ adaptive responses. World of medicine and biology. 2020; 1(71): 232-35. http://dx.doi.org/10.26724/2079-8334-2020-1-71-232-235
    Публікація статті «Світ Медицини та Біології» №2(80), 2022 рік , 199-203 сторінки, код УДК 616.342:613.2:599.323.4
    DOI 10.26724/2079-8334-2022-2-80-199-203