English Українська
  • Головна
  • Корисні посилання
  • Про журнал
  • Авторам
  • Редакційна колегія

  • Стаття
    Г. А. Єрошенко, І. М. Донець, К. В. Шевченко, Н. А. Улановська-Циба, А. С. Григоренко, В. М. Соколенко, Н. М. Шарлай

    СТРУКТУРНА ПЕРЕБУДОВА СУДИННОГО РУСЛА ЛЕГЕНЬ ЩУРІВ ПІД ВПЛИВОМ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК


    Про автора: Г. А. Єрошенко, І. М. Донець, К. В. Шевченко, Н. А. Улановська-Циба, А. С. Григоренко, В. М. Соколенко, Н. М. Шарлай
    Рубрика ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА
    Тип статті Наукова стаття
    Анотація У роботі представлені результати морфометричного дослідження діаметру просвіту судин великого кола кровообігу, так і судин малого кола кровообігу легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що вживання комплексу харчових добавок призводить до зміни морфометричних показників та на ранніх стадіях супроводжувалось спастичними реакціями легеневих судин малого та судин мікроциркуляторного русла великого кола кровообігу, що підтверджувалось зменшенням морфометричних показників діаметру просвіту. Протягом наступних термінів дослідження судини гемомікроциркулятоного русла великого кола кровообігу реагували збільшенням середніх значень морфометричних показників, причому всих його ланок, як наслідок тривалої дії перш за все нітриту натрію на гладкі міоцити судин резистивної ланки та дії компенсаторно-відновлювальних механізмів у відповідь на підвищення тиску у легеневих судинах малого кола кровообігу на судини обмінної та ємнісної ланок великого кола кровообігу. На кінець експерименту повного відновлення морфометричних показників не відбувається, судини великого кола кровообігу залишились у декомпенсованому стані, що виражалось збільшенням середніх значень морфометричних показників діаметру просвіту судин.
    Ключові слова глутамат натрію,нітрит натрію,Понсо- 4R,судини,легені,щури
    Список цитованої літератури
    • Harasym N, Bishko-MoskaliukO, Kulachkovskyi O, Lutsyk M, Sanahurskyi D. Strukturni zminy lehen shchuriv za dii histaminu ta hipokhlorytu natriiu. Visnyk Lvivskoho universytetu. Seriia biolohichna. 2018; (77): 16–30. [in Ukrainian]
    • Lapach SN, Chubenko AV, Babych PN. Statystycheskye metodі v medyko-byolohycheskykh yssledovanyiakh s yspolzovanyem Exel. Kyev: Moryon. 2000; 320 s. [in Russian]
    • Lisnianska NV, Novak–Mazepa KhO, Kopanytsia OM, Mialiuk OP, Pak AI. Vyvchennia efektiv poiednanoi dii kharchovykh dobavok. Visnyk medychnykh i biolohichnykh doslidzhen. 2020; 2: 88–90. [in Ukrainian]
    • Novykov DK, Novykov PD, Vіkhrystenko LR, Tytova ND. Allerhycheskye bolezny. Vytebsk: VHMU; 2012. 204 s. [in Russian]
    • Elsherbiny NM, Maysarah NM, El-Sherbiny M, Al-Gayyar MM. Renal protective effects of thymoquinone against sodium nitrite-induced chronic toxicity in rats: Impact on inflammation and apoptosis. Life Sci. 2017; 180: 1–8.DOI: 10.1016/j.lfs.2017.05.005
    • European convention for the protection of vertebrate animals used for experimental an others scientific purposes/ Strasbourg: Council of Europ, 1986. No 123.52p.
    • Halim, J., Bouzari, A., Felder, D., Guinard, J.-X. The Salt Flip: Sensory mitigation of salt (and sodium) reduction with monosodium glutamate (MSG) in “Better-for-You” foods. Journal of Food Science. 2020;85(9):2902–14
    • Kiani A, Yousefsani BS, Doroudian P, Seydi E, Pourahmad J. The mechanism of hepatotoxic effects of sodium nitrite on isolated rat hepatocytes. Toxicol Environ Health Sci. 2017; 9(3): 244–50.DOI: 10.1007/s13530-017-0327-z
    • Pronina OM, Koptev MM, SM Bilash SM, Yeroshenko GA. Response of hemomicrocirculatory bed of internal organs on various external factors exposure based on the morphological research data. World of Medicine and Biology. 2018; 1(63): 153–57.
    • Shevchenko KV, Yeroshenko GA, Yakushko OS, Kazakova KS, Kramarenko DR. Morphometric description of the exchange segment of microvasculature of rats’ salivary glands in normal conditions and chronic ethanol intoxication. Wiadomości Lekarskie. 2019; 72(3): 323–26.
    • Wexler P., Editor. Encyclopedia of Toxicology. Reference Work. Third Edition. Academic Press; 2014. 5220 p.
    • Yachmin AI, Kononov BS, Yeroshenko GA, Bilash SM, Bilash VP. Ameasure of the effect of complex food additives on rats’adaptive responses. World of Medicine and Biology. 2020; 1(71): 232–35.
    • Yamjala K, Nainar MS, Ramisetti NR. Methods for the analysis of azo dyes employed in food industry–a review. Food chemistry. 2016; 192: 813-24.
    • Yeroshenko GА, Donets ІМ, Shevchenko КV, Lysachenko ОD, Solod АV, Vatsenko АV, Ulanovska-Tsyba NA. Morphometric characteristics of the rat small bronchi in consumption of the complex of food additives. World of Medicine and Biology. 2022; 3 (81): 207–14.
    • Zanfirescu A, Ungurianu A, Tsatsakis AM, Nițulescu GM, Kouretas D, Veskoukis A, Tsoukalas D, Engin AB, Aschner M, Margină D. A review of the alleged health hazards of monosodium glutamate. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2019;18(4):1111–34. doi: 10.1111/1541-4337.12448.
    Публікація статті «Світ Медицини та Біології» №1(83), 2023 рік , 197-202 сторінки, код УДК 616.24:612.08:599.323.4
    DOI 10.26724/2079-8334-2023-1-83-197-202