English Українська
  • Головна
  • Корисні посилання
  • Про журнал
  • Авторам
  • Редакційна колегія

  • Стаття
    Г. А. Єрошенко, І. М. Донець, К. В. Шевченко, О. Б. Рябушко, І. М. Звягольська, В. В. Оніпко, Р. В. Передера

    ВЖИВАННЯ КОМПЛЕКСУ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК ВПЛИВАЄ НА СТРУКТУРНУ ОРГАНІЗАЦІЮ ДИФУЗНОЇ ЛІМФОЇДНОЇ ТКАНИНИ ЛЕГЕНЬ В ЕКСПЕРИМЕНТІ


    Про автора: Г. А. Єрошенко, І. М. Донець, К. В. Шевченко, О. Б. Рябушко, І. М. Звягольська, В. В. Оніпко, Р. В. Передера
    Рубрика ЕКСПЕРИМЕНТАЛЬНА МЕДИЦИНА
    Тип статті Наукова стаття
    Анотація В роботі представлені результати морфометричного та морфологічного дослідження дифузної лімфоїдної тканини легень щурів при комплексній дії харчових добавок. Встановлено, що стан дифузної лімфоїдної тканини легень щурів під дією комплексу харчових добавок глутамату натрію, нітриту натрію та Понсо 4R, відображає реакцію елементів місцевого захисного бар'єру, на дію складових комплексу, які перш за все виступають у ролі антигенів, що відображається активацією процесів антигензалежного диференціювання клітин лімфоїдного ряду, змінами з хвилеподібним характером морфометричних показників та ступеня васкуляризації дифузної легеневої тканини.
    Ключові слова харчові добавки,дифузна лімфоїдна тканина,капіляри,лімфоцити,плазмоцити,макрофаги,легені,щури
    Список цитованої літератури
    • Vatsyk MO. Osoblyvosti strukturno-prostorovoi orhanizatsii krovonosnoho rusla lehen shchuriv u normi ta yoho reorhanizatsiia pry zahalnomu znevodnenni. Zdobutky klinichnoi i eksperymentalnoi medytsyny. 2018; 3: 28-35. [in Ukrainian].
    • Lykhatskyi PH, Fira LS, Honskyi YaI. Dynamika zmin markeriv bioenerhetychnykh protsesiv ta tsytolizu u shchuriv pislia urazhennia nitrytom natriiu na tli tiutiunovoi intoksykatsii. Visnyk problem biolohii i medytsyny. 2017; 2:147-52. [in Ukrainian].
    • Lisnianska NV, Novak–Mazepa KhO, Kopanytsia OM, Mialiuk OP, Pak AI. Vyvchennia efektiv poiednanoi dii kharchovykh dobavok. Visnyk medychnykh i biolohichnykh doslidzhen. 2020; 2: 88-90. [in Ukrainian].
    • Shpihelhalter D. Mystetstvo statystyky: Pryiniattia arhumentovanykh rishen na pidstavi danykh. TOV «Vydavnycha hrupa KM-BUKS»; 2023; 384 s. [in Ukrainian].
    • Asif Ahmed M, Al-Khalifa AS, Al-Nouri DM, El-din MFS. Dietary intake of artificial food color additives containing food products by school-going children. Saudi J Biol Sci. 2021;28(1):27-34. DOI: 10.1016/j.sjbs.2020.08.025а
    • Kay R. Medical statistics. S. Karger Publishers Limited 2020; 108 p.
    • Lis K, Bartuzi Z. Natural food color additives and allergies. Alergia Astma Immunol. 2020;25(2):95-103.
    • Matsyura O, Besh L, Besh O, Troyanovska O, Slyuzar Z. Hypersensitivity reactions to food additives in pediatric practice: two clinical cases. Georgian Med News. 2020;307:91-5.
    • Pronina OM, Koptev MM, SM Bilash SM, Yeroshenko GA. Response of hemomicrocirculatory bed of internal organs on various external factors exposure based on the morphological research data. World of Medicine and Biology. 2018; 1(63): 153-57.
    • Sweet DG, Carnielli V, Greisen G, Hallman M, Ozek E, Arjan te Pas et al. European Consensus Guidelines on the Management of Respiratory Distress Syndrome - 2019 Update. Neonatology. 2019; 111(4): 432-50.
    • Valluzzi RL, Fierro V, Arasi S, Mennini M, Pecora V, Fiocchi A. Allergy to food additives. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2019;19(3):256-262. DOI: 10.1097/ACI.0000000000000528
    • Valluzzi RL, Fierro V, Arasi S, Mennini M, Pecora V, Fiocchi A. Allergy to food additives. Curr Opin Allergy Clin Immunol. 2019;19(3):256-262. DOI: 10.1097/ACI.0000000000000528
    • Yachmin AI, Kononov BS, Yeroshenko GA, Bilash SM, Bilash VP. Ameasure of the effect of complex food additives on rats’adaptive responses. World of Medicine and Biology. 2020; 1(71): 232-35.
    • Yeroshenko GА, Donets IM, Shevchenko KV, Vatsenko AV, Ulanovska-Tsyba NA, Rіabushko OB, Klepets OV. Morphometric and morphological features of rat bronchus-associated lymphoid tissue under the impact of the complex of food additives. World of Medicine and Biology. 2023; 3(85): 209-216.
    • Zanfirescu A, Ungurianu A, Tsatsakis AM, Nițulescu GM, Kouretas D, Veskoukis A, Tsoukalas D, Engin AB, Aschner M, Margină D. A review of the alleged health hazards of monosodium glutamate. Compr Rev Food Sci Food Saf. 2019;18(4):1111-34. doi: 10.1111/1541-4337.12448.
    Публікація статті «Світ Медицини та Біології» №4(86), 2023 рік , 193-197 сторінки, код УДК 616.24:613.29:[612.08:599.323.4]
    DOI 10.26724/2079-8334-2023-4-86-193-197